Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо особливостей заповнення ПН/РК при здійсненні операцій з постачання окремих видів товарів з 01.10.2024 (питання-відповіді)

Дата: 07.10.2024 14:51
Кількість переглядів: 24

Фото без опису

Питання 1:

Чи повинен платник податку з 01.10.2024 до дати запровадження режиму експортного забезпечення (далі – РЕЗ) у графі 4 «Умовне позначення (українське) одиниці виміру товару/послуги» табличної частини податкової накладної (далі – ПН), складеної на постачання товарів, визначених абзацом другим статті 192 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» (далі – окремі види товарів), вказувати виключно «кг»?

Відповідь

Вказана вимога почне застосовуватись з моменту запровадження РЕЗ.

До дати запровадження РЕЗ у табличній частині ПН вказується одиниця виміру товару, зазначена в митній декларації (далі – МД).

Наприклад, якщо у МД зазначена одиниця виміру товару «тонна», у графі 4 табличної частини ПН має бути вказано умовне позначення такої одиниці виміру «т».

Питання 2:

Як заповнюється графа 3.2.2 «Власна сільськогосподарська продукція7» розділу Б табличної частини ПН, що подається на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) починаючи з 01.10.2024, складеної сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією?

Відповідь:

Позначка «Х»  у графі 3.2.2 розділу Б табличної частини ПН до моменту запровадження РЕЗ не проставляється.

Зазначена графа ПН заповнюватиметься після запровадження РЕЗ та виключно у ПН, складених сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів.

Питання 3:

Яким чином заповнюється інформація про дату та номер договору (контракту) та МД у верхній табличній частині ПН?

Чи повинна така інформація вказуватись виключно за операціями з експорту окремих видів товарів чи по всім експортним операціям?

Відповідь:

З 01.10.2024 при складанні ПН за операціями з експорту будь-яких видів товарів у верхній лівій її частині повинна заповнюватись інформація про дату та номер зовнішньоекономічного договору (контракту) та МД.

Такі ПН реєструються в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ (ПН, складені з 1 по 15 календарний день (включно) місяця – до 5 календарного дня (включно) наступного місяця, а ПН, складені з 16 по останній день (включно) місяця, – до 18 календарного дня (включно) наступного місяця).

При цьому на товари, вивезення яких здійснюється по кількох МД, не може бути складена одна ПН.

Наприклад, якщо на операцію з вивезення товару № 1 складено МД № 4, а на вивезення товарів № 2 та № 3 – МД № 5, то в одній ПН має бути відображено товар № 1 та вказано дату і номер МД № 4, а в іншій ПН має бути вказано товари № 2 та № 3 та дата і номер МД № 5 (разом з тим, платник може також скласти окремі ПН на товар № 2 і на товар № 3, і в кожній з них вказати дату і номер МД № 5). Але складання однієї ПН на операцію з вивезення товару № 1 (МД № 4, та товарів № 2 та № 3 (МД № 5) неможливе. 

Питання 4:

Як заповнюється інформація про дату та номер договору (контракту) та МД у верхній табличній частині ПН, якщо ПН була складена до 01.10.2024, а розрахунок коригування (далі – РК) до неї складається після 01.10.2024?

Відповідь:

У РК, який подається на реєстрацію з 01.10.2024, та який складено до ПН, зареєстрованої в ЄРПН:

до 01.10.2024 ‒ рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території Українизаповненню не підлягають;

з 01.10.2024 ‒ рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території Українипідлягають обов’язковому заповненню.

За інформацією ДПС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь