Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика лептоспірозу

Дата: 27.09.2024 14:29
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

    За повідомленням ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у м. Канів Черкаського району зареєстровано випадок захворювання на лептоспіроз.  

   Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

  Це захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють з тваринами та на сільськогосподарських угіддях, особливо на зволожених місцевостях, а також працівників служб каналізації, ветеринарів, військовослужбовців. Захворіти можна під час перебування на заражених водоймах (купання, ловля риби тощо).

       Ризики інфікування населення в природних та антропургічних осередках, де основними джерелами є гризуни, залишаються високими. 

 Джерело і резервуар збудника інфекції  - хворі і перехворілі тварини (найчастіше гризуни), які  виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також  виділеннями з легенів і статевих органів.                                                                Гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір. У зв’язку з цим гризуни, а також собакилептоспіроносії  несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну  небезпеку.

  Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.

 Механізм передачі збудникааліментарний або контактний  Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі у вугільних шахтах, при прямому контакті по догляду за хворими тваринами, при укусі гризунамиСприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньоосінній період.

     Хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.

     Лептоспіри потрапляють в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму. Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.

     Профілактика лептоспірозу:

купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;

бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;

– при виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієнивдягати гумові  чоботи, рукавички;

забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, воду з відкритих водоймищ.

  Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо),   негайно звертайтесь за  медичною допомогою.

        Не будьте байдужими до свого здоров’я!

 

Черкаське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь