Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гарячка Західного Нілу — як розпізнати та не захворіти

Дата: 25.09.2024 13:48
Кількість переглядів: 27

Фото без опису 

      За повідомленням Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства здоровя України» у Черкаському районі 23.09.2024 зареєстровано два випадки захворювання на гарячку Західного Нілу (далі - ГЗН). А саме, чоловік 60 років, який проживає у м. Сміла та жінка 48 років, проживає в с. Залевки Степанківської СТГ.        

      Геморагічна гарячка Західного Нілу — це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках — запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

      Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани.

     Через укус комарів вірус передається іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно.

      Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території. Від людини до людини хвороба не передається.

      Вірус найпоширеніший в Африці, Азії, Центральній Америці, Австралії, а також у США, Канаді та Мексиці.

      Більшість людей під час зараження вірусом не відчувають жодних симптомів, дехто — легкі ознаки ГРВІ. Приблизно у 20% хворих у проміжок між декілька днями та 2–3 тижнями після зараження, а найчастіше через 3-6 днів, можуть з'явитися симптоми, схожі на грип: висока температура, головний біль, біль у м'язах і суглобах, слабкість, нудота, діарея. Основна кількість виявлених випадків захворювання проявляються у вигляді менінгіту та енцефаліту. Летальність від гарячки Західного Нілу складає 2–14%.

      Після перенесеної хвороби формується стійкий напружений імунітет.

Наразі проти гарячки Західного Нілу не існує ні специфічного лікування, ні вакцини. Лікування симптоматичне. 

     Найкращий спосіб захиститися від гарячки Західного Нілу – профілактика. Для цього важливо захищатися від укусів комарів, використовуючи репеленти, носити одяг, що закриває тіло, та встановлювати москітні сітки на вікнах. Також слід боротися з місцями розмноження комарів – усувати стоячу воду та підтримувати чистоту на прибудинкових територіях. Перед подорожами в ендемічні регіони варто проконсультуватися з лікарем для отримання актуальних порад.

 

Черкаське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Черкаській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь