Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО   ТАКЕ  БОТУЛІЗМ?

Дата: 13.09.2024 14:52
Кількість переглядів: 51

     Фото без опису                 

    Ботулізм – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum і продукти її життєдіяльності. Симптоми ботулізму, як правило, розвиваються стрімко. Основними з них є нудота, тахікардія, здуття живота, запор і афонія.

   Основним джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів. 

     Найчастіше зараження проходить у вегетативних формах. Основні шляхи – контактно-побутовий і харчовий.

Потенційно небезпечні продукти харчуванняомашні консервовані гриби;

  • м'ясна домашня консервація;

  • в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці протягом 25-40 хвилин);

  • домашні ковбаси;

  • продукти без належної термічної обробки.

Симптоми ботулізму:

  •       порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  •       сильно виражена сухість у роті;
  •       важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  •       підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  •       запаморочення;
  •   короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  •       ураження м’язів шиї та кінцівок.

 За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Профілактика ботулізму ґрунтується на:

  • захист харчових продуктів і продовольчої сировини від випадкових забруднень, зберігання їх у закритому посуді;

  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймалинегайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибущоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; 

  • соління риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

  • ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;

  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

  • вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;

  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С; 

  • зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. 

Пам’ятайте - хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо, дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь