Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БЕРЕЖІТЬСЯ СКАЗУ !!!

Дата: 02.08.2024 17:33
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Сказ (водобоязнь, гідрофобія)— гостре інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Збудником сказу є вірус.

На сказ хворіє людина та всі види тварин.

В період 2022 - 2024 роки на території Черкаського району зафіксовано 2 випадки сказу тварин. З початку 2024 року на території району виявлено 24 неблагополучні пункти де зафіксовано 29 випадків сказу тварин, з них  6 лисиць, 9 котів, 14 собак, найбільша кількість випадків на території бувшого Смілянського району 12 випадків та Кам’янського 9 випадків. Встановлення діагнозу - сказ, проводилось Черкаською регіональною лабораторією ДПСС України. Карантинні обмеження накладалися рішеннями ДНПК при виконавчих комітетах відповідних ОТГ. Станом на 01.08.2024 залишається неблагополучними 6 пунктів (3 на Смілянщині). 172 особи звернулися до лікувальних закладів про отримали покусів від тварин. З початку року в Черкаському районі профілактичним щепленням піддано 10036 голів котів, 9723 голів собак, 20 голів ВРХ, 22 голови ДРХ.

На території Березняківської ОТГ з початку 2024 року зафіксовано 2 випадки сказу, профілактичним щепленням піддано 424 голови собак, 440 голів котів та 4 голови ВРХ (с. Березняки – 215 собак, 259 котів, 4 ВРХ; с. Сунки – 180 собак, 168 котів; с. Велика Яблунівка – 18 собак, 7 котів; с. Плескачівка – 11 собаки, 6 котів).

Кампнія по проведенню профілактичних щеплень проти сказу триває.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з'являються у населених пунктах, нападають на людей і тварин.

Найнебезпечніші укуси інфікованої тварини в голову, шию, кисті та пальці рук. При несвоєчасно проведених щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю людини.

Запам’ятайте: вірус сказу виділяється із слиною тварин за 10-15 днів до появи у них зовнішніх ознак захворювання. Тому можна заразитися і від нібито зовсім здорової тварини !

        Якщо вас вкусила або обслинила підозріла тварина:

  • негайно промити мильною водою місце укусу чи обслинення;
  • навколо рани змастити йодом;
  • якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу;
  • ні в якому разі не можна відсмоктувати кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота;
  • за можливістю якнайшвидше звернутись в найближчу медичну установу за допомогою;
  • тварину ізолювати і спостерігати за нею протягом 10 днів;
  • постраждалому від укусу тварини проводиться повний курс щеплень антирабічною вакциною, яка попереджує захворювання і врятовує життя;
  • обслинений одяг забороняється замивати після укусу. Його необхідно обережно зняти, провітрити, висушити на вулиці і випрасувати гарячою праскою або прокип’ятити;
  • протягом 6 місяців не можна вживати алкогольні напої.

 

Пам’ятайте, що сказ - хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь