Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про дотримання питного режиму у літню спеку

Дата: 17.07.2024 10:07
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Літня спека - випробування для багатьох і, особливо, для людей з хронічними захворюваннями. Нестача води в організмі впливає на наше щоденне самопочуття і здоров'я в цілому. Зневоднення може проявитися в головних болях, м'язових спазмах, втомі і млявості, втраті працездатності та дратівливості

Коли надворі спека, вкрай важливо не тільки вберегтися від теплового удару та охолоджувати організм, але й достатнього пити рідини, щоб уникнути зневоднення.

Пийте воду впродовж дня, а не лише тоді, коли відчуваєте спрагу.

Вода впливає на нашу здатність ефективно охолоджувати організм, що дуже важливо під час літньої спеки. Вона допомагає регулювати температуру тіла через потовиділення, завдяки чому ми не втрачаємо відчуття комфорту під час високих температур повітря влітку.

Так, недостатня кількість її споживання може призвести до запаморочення, сухості у роті, відчуття слабкості та навіть головного болю. Отже, підтримувати нормальну гідратацію організму у спекотні дні можна таким чином:

  • мати при собі багаторазову склянку з питною водою.

  • пити воду, як тільки відчуєте спрагу — багато і маленькими порціями;

  • надавати перевагу чистій воді замість солодких, газованих напоїв або алкоголю;

  • якщо проста вода для вас "ніяка" на смак, додати до неї лимон, кілька ягід або м’яту;порадитися з лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку, якщо є протипокази за станом здоров’я;

  • через вживання лише чистої води (не мінеральної) в спеку може виникнути гіпонатріємія і зниження артеріального тиску, що відбувається за теплового чи сонячного удару. За 30-градусної спеки лікарі радять випивати не менше 2-2,5 л води, а ще пережити високу температуру повітря допоможе прохолодний душ.

  • Симптоми при зневодненні організму. Брак нестачі води в організмі людини може призвести до різноманітних порушень у функціюванні тіла, тож цього варто уникати. При легкому зневодненні, з яким ми стикаємося щодня, виникає легке відчуття спраги. Звичайно, цей стан не є загрозливим, але, щоб не посилювати його, треба намагатися якомога скоріше виправити ситуацію, випивши води. Середній ступінь зневоднення характеризується відчуттям сильної спраги, сухістю в роті, малою кількістю сечі та її насичено-жовтим кольором, а також втомою і слабкістю. Важке зневоднення призводить до затьмарення свідомості, послаблення пульсу, зниження артеріального тиску і навіть до посиніння кінцівок. Особливо великий ризик зневоднення у велику спеку, тож влітку варто завжди мати при собі пляшку з водою.

  • Пити воду треба упродовж дня, а не лише тоді, коли відчуваєте спрагу! Бо спрагаце сигнал, що вашому організмові вже бракує води. Майте при собі пляшку, яку завжди можна наповнити. Це дозволить вам контролювати регулярність та об’єм випитого.

  • Зважте, що і води буває забагато. Рекомендована доза води — не більше 1,5 літра в годину, інакше у вашій крові може знизитися рівень солі.

  • Не замінюйте воду солодкими напоями і тим більше алкоголем. Такі напої сприяють виведенню з вашого організму не тільки води, але й солей.

  • У спеку наш організм намагається підтримувати нормальну температуру організму шляхом випаровування поту з поверхні шкіри, завдяки чому наше тіло охолоджується. До того ж, коли ми потіємо, з нашого організму йдуть і важливі солі. Тому багато медиків рекомендують пити в спеку саме підсолену воду. 

  • Мінеральна вода також відмінно заповнює втрату важливих солей. Вибирайте воду, що містить іони натрію, хлору, калію, магнію, кальцію, сульфати та ін. Зі ступенем мінералізації не більше 2,5-3%.

  • Ще одне важливе правило: не пропускайте прийоми їжі. Завдяки цьому та достатній кількості води ви відновите водно-сольовий баланс організму. Зазвичай вам достатньо води, якщо ви рідко відчуваєте спрагу та якщо ваша сеча прозора або світло-солом’яного кольору. Також не забувайте пити до, під час та після тренувань, а також під час прийому їжі».

  • Як  правильно пити воду?  По-перше, не треба пити залпом, краще маленькими ковтками – так вона ліпше засвоюється. Крім того, вода має бути теплоюз тієї ж причини. А ще дієтологи рекомендують додавати у воду трохи лимонного соку – так, як  спекотну погоду, коли організм втрачає вологу, наша кров згущується - виникає ризик утворення тромбів. Розрідити кров і запобігти утворенню тромбів здатна вода, підкисленою лимонним соком.

  • Отже, скільки треба пити води в день? Чіткої формули немає. Все залежить від того, в якому кліматі ви живете, наскільки фізично активні під час спеки. За базу беруть розрахунок 30-60 мілілітрів на 1 кілограм ваги. В спекотну погоду і за умови фізичної активності, слід орієнтуватися на верхню планку — 60 мілілітрів на 1 кілограм. Якщо ж температура на вулиці не висока і особливої активності нема, то нормою буде 30 мілілітрів на 1 кілограм. Головне – пийте воду упродовж дня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь