Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Дата: 16.05.2024 12:47
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

З настанням теплого періоду року виникає ризик розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу гострих  кишкових інфекцій. До них належать шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит А та ін.

    Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції є місце перебування збудника і розвитку хвороби – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище; потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також брудними руками і предметами домашнього вжитку.

  Хвороба проявляється після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: при шигельозі – 2-7 днів, при холерівід 5 годин до 5 днів, при харчових токсикоінфекціяхдекілька годин, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту.

     Потім починають зявлятись характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животірідкі випорожненняінколи з домішками слизу і кровіпідвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтушність шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.

      Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони зустрічаються у дітей через знижені захисні можливості організму (фізіологічно) і недосконалість володіння гігієнічними навичками.

 Щоб запобігти появі гострих кишкових хвороб, насамперед необхідно ізолювати хворого, а також виключити усі можливі шляхи передачі інфекції. У разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря. Кожне захворювання вимагає специфічного, практично обґрунтованого лікування.

       Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:

- дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук;

- чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі;

- ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими; 

- гарячою водою та мийними засобами обробляти робочі столи на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо; 

- дотримуйтесь  температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;

- при купівлі м’яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю;

- у жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

- перед використанням слід обов’язково: молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквасвикористовувати лише для тіста, непастеризований сир – для страв, які проходять в подальшому теплову обробку;

- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65°С. Якщо страва готувалася заздалегідьїї слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;

- не підлягають зберіганню готові салати;

- зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 °С не більше 36 год, із заварним кремом – не більше 6 год. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;

- зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні;

- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.

      У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони скопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Також ефективні для знищення мух липкі стрічки, мухобійки

      Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню дезінфікуючими засобами у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден, каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) намагайтеся не ковтати воду.

 

 Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

 

Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь