Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика від кашлюку

Дата: 22.04.2024 15:40
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

Кашлюк – це гостре бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі. Назву “кашлюк” обрано не випадково, адже найпоширенішим і найнеприємнішим симптомом хвороби є саме затяжний нападоподібний спазматичний кашель.

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.

Як заразитись?

Кашлюк надзвичайно заразний. Основний шлях передачі – повітряно-крапельний. Тобто заразитись можна від хворої людини, коли та чхає, кашляє чи розмовляє.

 

Які симптоми кашлюка?

Інкубаційний період – час від зустрічі з хворобою до появи перших симптомів – зазвичай становить від 7 до 10 днів, але діапазон може коливатися від 4 до 21 дня. Хвороба протікає як ГРВІ: нежить, некритичне підвищення температури тіла (ця стадія називається катаральною). У цей час хворий дуже заразний. На цьому етапі запідозрити кашлюк досить важко. Далі, за 1-2 тижні, з’являється або стає більш нав’язливим, постійним, спазматичним кашель, присутні характерні для кашлюку репризи (шумні вдихи, які супроводжуються свистом), можуть відбуватись зупинки дихання (апное), дитина починає синіти, напади кашлю можуть закінчуватись блюванням. Поступово (в середньому кашлюк триває 6-10 тижнів) кашель зменшується, стає менш частим і не таким виснажливим, як на початку хвороби. Іноді період одужання може тривати   до 6 місяців.

 Як відрізнити кашлюк від ГРВІ ?

Більшість симптомів цих хвороб схожі, але для кашлюка характерний сильний спазматичний кашель зі свистом, який триває понад 2 тижні. У немовлят можуть виникати періоди «без дихання». Кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю, та іншими ознаками ГРВІ.

 Наскільки це захворювання небезпечне? Які ускладнення кашлюку?

 

Чим менша дитина, тим небезпечніший кашлюк. Особливо вразливі ті немовлята, які ще не щеплені від кашлюку і чия мати не отримала щеплення від нього в другому-третьому триместрі вагітності.
 Більше половини малюків до 1 року, хворих на кашлюк, потребують госпіталізації.
 
1 з 4 захворілих (23%) матиме пневмонію.
 1 з 100 захворілих (1,1%) матиме судоми.
 3 з 5 (61%) матимуть апное (уповільнення або припинення дихання).
 1 з 300 (0,3%) матиме енцефалопатію.
 1 з 100 (1%) помре.
 Старші діти та дорослі можуть також отримати ускладнення від кашлюку. Вони, як правило, менш серйозні у цій віковій групі, особливо у тих, хто був вакцинований вакциною з кашлюковим компонентом в дорослому віці. Сам кашель часто викликає ускладнення у підлітків і дорослих.
 Менше ніж 5% захворілих буде госпіталізовано.
 1 з 25 (4%) – отримає переломи ребер.
 1 з 50 (2%) – матиме пневмонію.
 1 з 3 (33%) – зіткнеться з втратою ваги.
 1 з 3 (28%) – зіткнеться з нетриманням сечі.
 3 з 50 (6%) – зіткнуться з втратою свідомості.

 

Як можна захиститись від кашлюку?

 

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Саме внаслідок широкомасштабної вакцинації, проведеної у 1950-1960 роках у промислово розвинутих країнах, сталося різке зниження захворюваності (більш ніж на 90%) і смертності від кашлюку.
 Відповідно до 
Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

“Кашлюк найбільш небезпечний для дітей перших років життя, а особливо – перших місяців життя. Так було, так є і так буде в найближчому майбутньому. Навіть в ті часи, коли на кашлюк хворіли набагато частіше, все одно найбільший тягар цього захворювання лягав на дітей першого півріччя життя. Саме в цьому віці реєструється найбільша кількість смертей від кашлюку. Наприклад, на початку ХХ ст. 8 з 10 дітей не доживали до 2 років, з них – 1-2 дітей помирали через кашлюк. Якраз через такі обставини календар щеплень від початку і був побудований таким чином, аби якогомога раніше надати захист дитині від тяжкого перебігу кашлюку. Саме тому багато країн розпочинають планову вакцинацію проти кашлюку з 2 місяців життя, і зсув введення першої дози вакцини в Україні також відбувся: з 3 місяців в попередньому календарі щеплень на 2 місяці в чинному” – Федір Лапій, лікар-інфекціоніст, к.м.н., голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, провідний експерт Національного порталу з імунізації.

 Сформований в результаті повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюку зберігається впродовж 5-7 років – на той період життя дитини, в якому хвороба перебігає найтяжче.

 

 ВАКЦИНУЙТЕСЯ ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ  !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь