Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика хвороби Лайма

Дата: 11.10.2023 09:38
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

    За даними сайту ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 9 місяців 2023 року відмічається зростання захворюваності на хворобу Лайма на 36,6%: зареєстровано 310 випадків Лайм-бореліозу. Тоді як за аналогічний період минулого року було 227 випадків. Найбільша кількість випадків захворювання зареєстрована у громадах Черкаського району – 231 випадок, що становить 74,8% від загальної кількості захворювань по області.

Протягом літньо  осіннього періоду існує ризик інфікування людей збудниками природновогнищевих інфекційних захворювань. Найбільш поширеним з таких захворювань серед населення  протягом останніх років став іксодовий кліщовий бореліоз або хвороба Лайма.  

 Вогнища хвороби Лайма найчастіше знаходяться на лісових ландшафтах, де збудник циркулює між кліщами та дикими тваринами. Осередки інфекції функціонують і в населених пунктах, насамперед у лісопаркових зонах, на територіях із зеленими насадженнями.

Іксодові кліщі, які переносять збудників хвороби Лайма - борелій, широко розповсюджені на території нашої області. Кліщі частіше зустрічаються у помірно затемнених і вологих місцях лісу із густою травою і підліском. Вони концентруються біля лісових стежок і підстерігають свою «здобич» сидячи на траві, гілках кущів, дерев, адже для забезпечення циклу розвитку їм необхідна кров. Якщо у безпосередній близькості від кліща проходитиме тварина або людина, його реакція буде миттєвою: лапками, що мають кігтики та присоски, він надійно чіпляється до своєї майбутньої «жертви», а далі обирає місце для харчування. Присмоктування німфи, яка за розмірами дещо більша за макове зернятко, дуже часто залишається непоміченим. У людини частіше всього кліщ присмоктується в місцях з тонкою шкірою і великою кількістю судин (шия, груди, пахові ділянки тощо), у дітей - на волосяній частині голови.  

    Початок хвороби Лайма нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло, нежить. Людина починає лікувати грип. Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби. Коли з’являються перші ускладнення, хворий звертається до кардіологів, ревматологів, дерматологів. А ось навідатися до інфекціоністів більшості навіть на думку не спадає. Тим паче, що, оскільки під час укусу кліщ виділяє своєрідне знеболювальне, відчути його можна не завжди.    

     Слід пам'ятати, що інфікування людини відбувається впродовж усього періоду кровосмоктання. Тому, чим швидше зняти з тіла кліща, який присмоктався, тим меншу дозу збудника він передасть і тим менша ймовірність розвитку захворювання.

Якщо кліщ все-таки вчепився, краще видаліть його в лікувальному закладі. Адже інфікування може статися через неправильне видалення паразита, коли його ненароком причавити. Вдаватися до самопорятунку можна лише у крайньому разі.

 Після того, як витягли кліща, варто відвідати інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, треба спостерігати за місцем укусу протягом трьох тижнівЯкщо з’явилася кільцеподібна еритема - слід одразу ж звернутися до лікаряКільцеподібна мігруюча еритема - типовий первинний прояв бореліозної інфекціїЦе почервоніння шкіри, яке з’являється навколо місця укусу кліща і поширюється від нього у вигляді кола, діаметром щонайменше 4–5 см. Чітко навколо місця укусу. Якщо ви помітили щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до інфекціоніста. Вас міг вкусити інший кліщ, ви просто цього не помітили. 

      Одним із надійних засобів попередження захворювання є часте проведення само - та взаємооглядів з метою своєчасного виявлення і позбавлення від кліщів. Огляди проводяться через кожні дві години перебування в природних умовах і після повернення з лісу. Дома треба зняти одяг, ретельно оглянути його і тіло; не заносити в приміщення свіжозірвані рослини, верхній одяг і інші предмети, на яких можуть бути кліщі. Необхідно оглянути собак та інших тварин, які перебували разом з вами, для виявлення і видалення з них кліщівщо присмокталисьБажано одразу змінити одяг і білизну, випрати його та випрасувати, не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

 

Будьте здорові!

 

Черкаське районне  управління Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь