Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика захворювання людини на сальмонельоз

Дата: 06.10.2023 09:17
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження.

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

 харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;

 брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;

 харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;

 контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;

 контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;

 брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;

 вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Виходить так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил.

Як можна запобігти сальмонельозу:

- ні продуктам зі стихійних ринків;

- мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі;

- окремі дошки для м’яса та риби;

- термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь