Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги платників єдиного податку першої та другої групи!

Дата: 21.07.2023 10:44
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що згідно з вимогами Податкового кодексу України сплачувати єдиний податок на першій та другій групі спрощеної системи оподаткування необхідно авансовими внесками щомісячно не пізніше 20 числа.

Відповідно, в інтегрованих картках платників єдиного податку першої та другої групи щомісячно в автоматичному режимі здійснюється нарахування єдиного податку.

         Поряд з цим, тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

         Підприємці, які скористалися таким правом, в річній декларації платника єдиного податку відображають відсутність нарахованих авансових внесків єдиного податку за періоди, в яких податок не сплачувався. Таким чином платник заявляє про бажання скористатись пільгою. Тому неподання податкової декларації платника єдиного податку є причиною виникнення податкового боргу.

Якщо ви не сплачували єдиний податок у 2023 році, за який ще не настав термін подачі річної декларації, це також може призвести до виникнення недоїмки по єдиному податку. Дані про таку недоїмку будуть відображені в Електронному кабінеті платника в меню «Стан розрахунків з бюджетом».

Наразі є можливість корегування таких нарахувань шляхом подання заяви до Головного управління ДПС у Черкаській області в довільній формі, в якій необхідно зазначити такі обов’язкові реквізити, як: прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків, податкова адреса, контактний телефон та період, за який єдиний податок не сплачено.

         Слід зазначити, що дані про суму недоїмки по єдиному податку за 2023 рік в Електронному кабінеті платника є інформативними. Відповідно до Податкового кодексу України сума такої недоїмки не є податковим боргом до моменту узгодження податкового зобов’язання, яке в даному випадку можливе лише за результатами поданої річної декларації за 2023 рік.

         У зв’язку з цим, у випадку отримання податкової вимоги з сумою боргу по єдиному податку, ви можете звернутись до Головного управління ДПС у Черкаській області з вищезазначеною заявою.       

Водночас зауважуємо, що право не сплачувати єдиний податок не є обов’язком та не позбавляє можливості сплатити єдиний податок, як це продовжують робити майже 80 відсотків підприємців вказаної категорії, які здійснюють діяльність в Черкаській області.

Слідкуйте за нашими новинами  та отримуйте ще більше корисної інформації:

- на сайті Головного  управління ДПС у Черкаській області https://ck.tax.gov.ua/

- на Facebook-сторінці Головного  управління ДПС у Черкаській області https://www.facebook.com/tax.cherkasy/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь