Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи застосовуються штрафні санкції та пеня за порушення у період воєнного стану термінів сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов’язань з плати за землю до платника ЄП третьої групи за ставкою 2 відс. доходу?

Дата: 05.07.2023 09:48
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

 Спрощена система оподаткування для платників єдиного податку регулюється главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

З 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану в Україні для платників єдиного податку визначені особливості оподаткування, зокрема платникам єдиного податку третьої групи надано право застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 2 відс. доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ (пп. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

Отже, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс., який здійснює діяльність з надання майна в оренду, за земельну ділянку, набуту у власність або користування, сплачує земельний податок на загальних підставах (без врахування особливостей, визначених пп. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Пунктом 124.1 ст. 124 ПКУ передбачено застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання.

Порядок нарахування пені встановлено ст. 129 ПКУ.

Порядок виконання у період воєнного стану платником свого обов’язку, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, встановлено пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (у редакції Закону України від 13 грудня 2022 року № 2836-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України», який набрав чинності 03.01.2023).

Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у річній податковій декларації, сплачується рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 ст. 287 ПКУ).

Щомісячна сплата податкового зобов’язання з плати за землю у разі надання річної декларації розглядається, з урахуванням п. 287.3 ст. 287 ПКУ, як сплата за місячний звітний період.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс. доходу, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2 відс. доходу за умови виконання ними таких податкових обов’язків, зокрема щодо сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс. доходу (абзац тринадцятий п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Отже, за податкові зобов’язання з плати за землю за січень 2022 року (термін сплати 02.03.2022) та наступні звітні місяці 2022 – 2023 років до дня, на який припадає 30-й календарний день після звітного місяця, та який входить до періоду перебування на спрощеній системі оподаткування, платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відс. звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату плати за землю за умови виконання такого обов’язку протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс.

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь