Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протидія туберкульозу

Дата: 21.10.2022 11:02
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Туберкульоз - це інфекційна хвороба легенів та інших органів, що передається повітряно-пиловим шляхом. При кашлі, чханні, розмові або плюванні люди з цією хворобою виділяють в повітря мікроби, відомі як мікобактерії. Для інфікування досить вдихнути лише незначну кількість цих бацил. Однак хворіють не всі люди, інфіковані мікобактеріями туберкульозу.

Імунна система або вбиває мікробів, або "відгороджується" від туберкульозних бацил, вводячи їх у латентний стан на цілі роки. Нездатність імунної системи боротися з інфекцією, що викликається мікобактеріями туберкульозу, призводить до розвитку активної хвороби, при якій мікобактерії розмножуються і руйнують організм.

Кожну секунду хто-небудь у світі стає інфікованим мікобактеріями туберкульозу. В даний час, в цілому, одна третина населення світу інфікована туберкульозом. У 5,0-10,0% людей, інфікованих туберкульозом, розвивається активна хвороба.

Як відбувається зараження туберкульозом

Туберкульоз – це хронічне інфекційне захворювання, яке характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження – хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. При кашлі, чханні, розмові хворого на туберкульоз у повітря, на підлогу і стіни кімнати, предмети побуту потрапляють дрібні крапельки мокротиння і слини. Мікроби після висихання мокроти довго залишаються життєздатними, особливо у слабо освітлених місцях, навіть у висохлому мокротинні і на різних предметах вони виживають до шести-восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутової передачі через посуд, білизну, книги.

Туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту із хворим. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Збудник туберкульозуне розрізняє соціальний статус і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих.

Тож нагадуємо, що вчасне звернення до лікаря – це запорука здоров’я людини.

Будь-яка людина повинна для себе запам’ятати одне правило: якщо у вас довготривалий кашель (понад 3 тижні) і хоча б один із наступних симптомів – субфебрильна температура, нічна пітливість, немотивоване зниження ваги тіла, слабкість, кровохаркання – передусім цій людині потрібно звернутися до лікаря і пройти обстеження на туберкульоз – рентген легень та здача мокроти на наявність мікобактерій туберкульозу.

Необхідно наголосити на важливості профілактичної флюрографії, яку групам ризику з туберкульозу необхідно проводити один раз на рік.

Пам’ятайте – хворобі легше запобігтити, ніж вилікувати.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню.

Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Ми бажаємо Вам здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь