Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах області станом на 1 грудня 2022 року

Дата: 22.12.2022 12:18
Кількість переглядів: 621

Проведений управлінням Фонду соціального страхування України у Черкаській області аналіз стану виробничого травматизму та профзахворюваності в Черкаській області (далі управління Фонду) показує, що станом на 01.12.2022 року на підприємствах, в установах та організаціях області (далі – підприємства) спостерігається збільшення рівня виробничого травматизму та значне зменшення рівня професійної захворюваності.

 

І. Виробничий травматизм на підприємствах області.

 

За 11 місяців 2022 року на підприємствах області сталося 733 нещасних випадків, в яких травмовано 738 працівників, у тому числі 35 смертельно (за 11 місяців 2021 р. - 1399 нещасних випадків, в яких травмовано 1404 працівники, у тому числі 41 смертельно).

За результатами розслідування у 247 нещасних випадках, в яких травмовано 250 працівників, у тому числі 11 із смертельним наслідком, визнано такими, що пов’язані з виробництвом.

В порівнянні з аналогічним періодом 2021 року кількість нещасних випадків зменшилась на 670 917 до 247), кількість травмованих на 668 918 до 250), кількість смертельно травмованих зменшилась на 415 до 11).

 

До основних травмонебезпечних галузей економіки області відносяться:

- охорона здоров’я та надання соціальної допомоги  74,5 % (184).

 

ІІ. Профілактичні заходи.

 

 

Основною метою діяльності страхових експертів з охорони праці є виконання статутних функцій та обов’язків Фонду соціального страхування України щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаним умовами праці, та надання роботодавцю практичної допомоги у постійному вдосконаленні ним форм і методів профілактичної роботи у сфері охорони праці. Одним з дієвих та ефективних заходів профілактики нещасних випадків є процес їх розслідування, мета якого полягає у визначенні конкретних причин, що призвели до нещасного випадку, профзахворювання з метою попередження подібного.

Відповідно до ст.50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», управлінням та відділеннями Фонду проводяться відповідні профілактичні заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці так за 11 місяців 2022  року з урахуванням карантинних обмежень:

1. Здійснено 177 перевірок підприємств щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці. Під час проведення перевірок виявлено 919 порушення законодавства про охорону праці. Внесено 177 подань роботодавцям про порушення законодавства про охорону праці та отримано 158 відповідь на ці подання, на 19 подань термін надання відповідей не настав.

2. Надано 1059 консультацій роботодавцям щодо створення ними безпечних та нешкідливих умов праці. Під час надання консультацій розповсюджено 1538 нормативно-правових актів з охорони праці та іншої спеціальної літератури.

3. Прийнято участь у опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 268 підприємствах. Також надано практичну допомогу роботодавцям у розробленні комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці на 34 підприємствах.

4. На 268 підприємствах страхові експерти відділень прийняли участь у розробленні профілактичних заходів та механізмів їх реалізації. На 314 підприємствах страховими експертами прийнято участь у розробленні нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві.

5. Проведено 29 заходів по вивченню та поширенню позитивного досвіду профілактичної роботи на підприємствах.

6. Здійснено 185 публікацій в ЗМІ та виступів на радіо (телебаченні) щодо пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці.

7. Страховими експертами взято участь у роботі 45 комісіях з питань охорони праці підприємств та 230 комісій з перевірки знань з питань охорони праці у працівників підприємств, які пройшли перевірку.

8. Притягнуто до відповідальності 1 роботодавця за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок.

Крім того, працівниками Фонду щоденно надається методично-консультативна допомога фахівцям з охорони праці закладів охорони здоров’я та головам комісій з розслідування гострих професійних захворювань на COVID-19 щодо забезпечення своєчасного та об’єктивного проведення процедури таких розслідування відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь