Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мікрогранти – великі можливості для створення і розвитку бізнесу.

Дата: 09.09.2022 13:21
Кількість переглядів: 221

Програма мікрогрантів є однією з програм, яка діє в рамках урядової програми «Є робота». Ця програма передбачає отримання громадянами України грантів на створення та розвиток бізнесу. Іншими слова гранти - це великі можливості. Можливості прийняти рішення стати підприємцем та займатися улюбленою справою: відкрити кавярню чи то пекарню, створити спортзал, ветеринарну клініку чи дитячий садок, швейну чи взуттєву майстерню. Отримувачами таких грантів можуть бути як фізичні особи, так і фізичні особи-підприємці та юридичні особи.

Учасники програми можуть отримати мікрогрант від 50 тис. до 250 тис. грн. в безготівковій формі на придбання обладнання, ліцензійного програмного забезпечення, сировини й матеріалів, товарів та послуг, повязаних з виробництвом продукції, послуг маркетингу та реклами, оренди приміщення, лізингу обладнання з метою створення або розвитку власного бізнесу.

Розмір мікрогранту може бути в межах:

від 50 000 до 150 000 гривень у випадку зобов’язання отримувача створити одне робоче місце після отримання мікрогранту та прийняття на нього працівника;

від 150 000 до 250 000 гривень у випадку зобов’язання отримувача створити не менше двох робочих місць після отримання мікрогранту та прийняття на них працівників.

Для отримання мікрогранту подається заява.

Подати  заяву можна на Порталі Дія. Спочатку треба заповнити анкету, де відповісти на питання про свій підприємницький статус, бізнес-ідею тощо. До заяви необхідно додати бізнес-план з інформацією про наміри використання коштів гранту. Формування заяви закінчується накладенням електронного підпису.

Далі заява ретельно опрацьовується «Ощадбанком», здійснюється перевірка ділової репутації та оцінка бізнес-плану. Потім обласний центр зайнятості,  до якого передані заяви, проводить особисту співбесіду з отримувачем та надсилає результати співбесіди до Державного центру зайнятості.

Після цього Державний центр зайнятості вирішить: надати мікрогрант чи відмовити у видачі, про що заявника обовязково повідомлять в кабінеті отримувача на Порталі Дія.  В разі позитивної відповіді  Державного центу зайнятості, для отримання коштів отримувач підписує договір про надання мікрогранту за формою, встановленою Мінекономіки.

У договорі обов’язково зазначаються цілі та умови використання мікрогранту. Обов’язковою умовою отримання гранту є створення робочих місць протягом перших 6 місяців та працевлаштування на них працівників на строк не менше 24 місяців з дня укладання договору .

Також слід памятати, якщо ви фізична особа,  упродовж 15 робочих днів з моменту позитивного результату заявнику необхідно:  зареєструвати фізичну особу-підприємця або юридичну особу (в разі необхідності), укласти договір про надання мікрогранту  та відкрити рахунок в уповноваженому банку.

Якщо умови договору не виконуються, то це може призвести  до повернення отриманих коштів.

Державний центр зайнятості через регіональні, міські, районні, міськрайонні центри зайнятості, філії регіональних центрів зайнятості здійснює моніторинг та контроль виконання умов договору шляхом періодичних виїзних оглядів місця провадження господарської діяльності отримувача протягом трьох років з дня надання йому мікрогранту .

З початку дії програми 25 учасників програми з Черкащини вже отримали схвальні рішення та готують пакет документів спільно з банком-партнером.

Переможці грантів зобовязалися створити 70 нових робочих місць у: пекарнях, фітнес-центрах, рекламних агенціях, ветеринарних клініках, автосервісах, роздрібній торгівлі.

 

Інформацію підготувала І.Дмитренко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь