Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи має право СГ у період воєнного стану здійснювати діяльність з виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах без отримання відповідної ліцензії?

Дата: 17.08.2022 11:19
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Законом України від 02 березня 2015 року № 222 «Про ліцензування видів господарської» (далі – Закон № 222) передбачено, що вимоги до провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, визначаються ліцензійними умовами, які встановлюються, зокрема, нормативно-правовим актом Кабінету Міністрів України.

З метою спрощення ведення бізнесу в умовах воєнного стану прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 № 314 «Деякі питання провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 314). Постановою № 314 передбачено для здійснення окремих видів діяльності в умовах воєнного стану можливість подання суб’єктом господарювання декларації на заміну отримання ним ліцензії, документа дозвільного характеру, іншого результату надання публічної послуги, за виключенням окремих видів діяльності, перелік яких наведено у додатку 2 до цієї постанови.

Разом з цим, Законом № 222 встановлено, що дія Закону № 222 не поширюється на ліцензування таких видів господарської діяльності як, зокрема, виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального, що здійснюється відповідно до Закону України від 19 грудня 1996 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481).

Порядок ліцензування діяльності з виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального визначено ст.ст. 3 та 15 Закону № 481, якими встановлено вичерпний перелік документів, необхідних для отримання ліцензії на відповідний вид діяльності.

Норми Закону № 481 не містять положення щодо можливості провадження діяльності з виробництва та обігу підакцизних товарів на підставі декларації про провадження господарської діяльності.

Крім цього, ст. 18 Закону № 481 встановлено, що всі інші закони та нормативно-правові акти, які стосуються виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і пального, діють у частині, що не суперечить Закону № 481.

Враховуючи вищевикладене, здійснення діяльності у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального можливо за умови наявності у суб’єкта господарювання діючої ліцензії на відповідний вид діяльності, отриманої згідно вимог Закону № 481.

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь