Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок сплати роздрібного акцизу з тютюну з 1 квітня 2022 року

Дата: 18.04.2022 14:16
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

Головне управління ДПС у Черкаській області  повідомляє, що вступив в силу Закон України від 15.03.2022 р. №2134-IX, яким відтерміновано зміни до Бюджетного кодексу з розподілу акцизного податку – на 1 січня 2023 року.

Законом України від 30.11.2021 р. №1914 було запроваджено зміну порядку зарахування до бюджетів роздрібного акцизу з тютюнових виробів. Новий механізм справляння роздрібного акцизу полягає в перенесенні сплати з роздрібних торговців тютюновими виробами за ставкою 5 відс., на виробників або імпортерів цих товарів, які мають сплачувати 5 відс. акцизу з товарів, проданих через власні роздрібні магазини або з продажу таких товарів іншим оптовим або роздрібним торговцям.

Цей механізм повинен був запрацювати з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу (відповідні зміни до БКУ мали вступити в силу з 1 квітня 2022 року, як було передбачено Законом України від 15.02.2022 р. №2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України») в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів. Станом на 1 січня 2022 року зміни до БКУ ще не було внесено, тому дата застосування нового механіму відтермінувалася до дати внесення змін до БКУ.

Отже, у 2022 році роздрібний акциз за ставкою 5 відс. від продажу тютюнових виробів нараховується і сплачується роздрібними торгівцями тютюновими виробами.

При цьому роздрібний акциз нараховується на базу, визначену у пп. 214.1.4 ПКУ: це вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь