Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги платників податків, які здійснюють виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України

Дата: 01.12.2021 16:41
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

Державною податковою службою велика увага приділяється контролю за міжнародними схемами мінімізації податків, у тому числі за рахунок взаємовідносин з пов’язаними особами нерезидентами.

Зокрема, на даний час, частина виплат доходів нерезидентів з джерелом походження з України використовується як підґрунтя для виведення коштів за кордон, в тому числі і без сплати податків.

Так, відповідно до пункту 103.2 статті 103 Податкового Кодексу України, особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (якщо відповідна умова передбачена міжнародним договором) і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами пункту 103.4 цієї статті.

Проте, частина зазначених виплат є ризиковими, тобто вони здійснювались на користь нерезидентів, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів, на користь незареєстрованих постійних представництв нерезидентів на території України або за результатом аналізу діяльності суб’єкта господарювання вбачається зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Республіці Кіпр, Королівстві Нідерланди, Великій Британії та Німеччині – це виплати у вигляді дивідендів, процентів, роялті тощо.

Одним із інструментів для збору доказів вчинення порушень при здійсненні виплат на користь нерезидентів є обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн.

На сьогодні налагоджена ефективна комунікація з іноземними країнами, тому повнота, якість та оперативність надання компетентними органами запитуваної інформації помітно зросли, що дозволяє в подальшому оперативно здійснювати відпрацювання ризиків ухилення від оподаткування.

У 2021 році по Україні вже отримано 76 остаточних відповідей від іноземних компетентних органів, більшість з яких підтвердили ймовірні ризики, а також очікується отримання відповідей, по більш ніж 300 направлених запитах, в тому числі по платниках податків, які перебувають на обліку в ГУ ДПС у Черкаській області. В подальшому, направлення запитів про отримання інформації від іноземних компетентних органів по найбільш ризикових виплатах буде здійснюватися на постійній основі.

На підставі отриманих відповідей по Україні вже донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб у сумі 300 млн гривень. До кінця року ще очікується донарахування при проведенні планових перевірок близько 2 млрд гривень. Зібрано доказову базу для донарахування ще близько 1 млрд грн.

Враховуючи вищенаведене, Головне управління ДПС у Черкаській області звертає увагу платників податків, які застосовують понижену ставку податку при виплаті пасивних доходів нерезидентам, що самостійне коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток іноземних юридичних осіб дозволить бізнесу зменшити тягар сплати штрафних санкцій, які нараховуються при проведенні контрольно-перевірочної роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь