Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДОСТАВКИ ПЕНСІЇ З 1 ВЕРЕСНЯ 2021 РОКУ: КОГО СТОСУЮТЬСЯ ТА ЯК ДІЯТИ ПЕНСІОНЕРАМ

Дата: 17.05.2021 16:15
Кількість переглядів: 429

Фото без описуУряд вніс зміни в організацію виплати і доставки пенсії та грошової допомоги з 1 вересня 2021 року: переважна більшість пенсіонерів відтепер отримуватимуть пенсію через банківські установи.

 

Для комфортного переходу пенсіонерів до нових умов доставки пенсії фахівці Головного управління надають консультації та роз’яснення громадянам за номерами телефонних «гарячих ліній» та при особистому зверненні.

 

– Яким нормативним документом передбачено такі нововведення?

 

– Кабінет Міністрів України 29 березня 2021 року прийняв постанову № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України». Нею передбачено, що переважна більшість пенсіонерів із 1 вересня 2021 року отримуватиме пенсію через банківські установи.

 

– Кого новації не торкнуться?

 

– За місцем фактичного проживання і надалі отримуватимуть пенсію люди з інвалідністю І групи; особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду; особи, які досягли 80-річного віку; одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Таких громадян на Черкащині понад 40 тисяч. Пенсію їм доставлятимуть за державний кошт. Зауважу, що зазначені категорії громадян можуть отримувати пенсійні виплати за їхнім вибором – як за місцем проживання, так і через банківські установи.

 

– Я отримую пенсію на пошті й не належу до зазначених пільгових категорій. Як мені діяти?

 

– Якщо Ви зараз отримуєте пенсійні виплати у відділенні АТ «Укрпошта» чи з доставкою додому листоношами, то до 1 вересня 2021 року повинні обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати. На Черкащині 22 банківські установи уклали договір про виплату пенсії (перелік наведено нижче).

У разі, якщо до 1 вересня 2021 року Ви не зробите вибір, виплата пенсії в подальшому здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ «Ощадбанк», який буде відкритий на Ваше ім’я за зверненням Головного управління. Лист про відкриття такого рахунку Вам буде надіслано заздалегідь.

Підкреслю, що змінити банківську установу Ви зможете в будь-який момент. Для цього потрібно відкрити пенсійний рахунок в обраному банку. Інформація про цей рахунок надійде від банку до Головного управління.

 

– Не належу до зазначених пільгових категорій, але все одно хочу, щоб мені пенсію приносили додому. Це можливо?

 

– Так, такий варіант доставки пенсійної виплати передбачено постановою № 277. Однак оплата доставки здійснюватиметься Вами самостійно одночасно з одержанням пенсії (згідно з тарифами на оплату послуг, пов’язаних з виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги населенню у готівковій формі).

 

– Я отримую пенсію через банк. Що зміниться для мене з 1 вересня 2021 року?

 

– Пенсіонерів, які вже зараз отримують пенсію через банківські установи, положення постанови № 277 не торкнуться. Зазначу, що на Черкащині постійно зростає частка громадян, які для отримання пенсійних виплат обирають банк. Якщо у 2015 році таких було 57 % пенсіонерів, то на 01 квітня 2021 року вибір на користь банківських установ зробили вже майже 70 % пенсіонерів області, а у містах – 85 %.

 

У разі виникнення додаткових питань радимо звертатися за телефонами «гарячих» ліній. Додаткові консультації можна отримати за номером телефону постійно діючої “гарячої лінії”:  (04733) 2 44 90

 

 

Відділ обслуговування громадян № 7

(сервісний центр) ГУ ПФУ в Черкаській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь