Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про виплату пенсії за довіреністю

Дата: 23.02.2021 11:22
Кількість переглядів: 1012

Пенсія виплачується щомісяця, у строк з 4 по 25 число місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонерів в межах України через АТ «Укрпошта» або через установи банків.

Іноді за станом здоров’я чи з інших причин пенсіонер не має можливості особисто отримувати належні йому пенсійні виплати. Відтак, можна доручити одержання своєї пенсії певній особі, адже, відповідно до закону пенсія може виплачуватися за довіреністю.

Довіреність – це письмовий документ, який видає одна особа іншій для представництва перед третіми особами. Довіреності, зазвичай, посвідчують нотаріально. Однак, якщо в населеному пункті немає нотаріусів, довіреність особи на одержання пенсії може посвідчити уповноважена на це посадова особа органу місцевого самоврядування. Порядок оформлення і строк дії довіреності визначаються законом.

Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності. Необхідно своєчасно особисто подати заяву до органу Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку щодо продовження виплати пенсії за довіреністю, термін дії якої більше одного року.

Також є свої особливості використання та поновлення довіреностей у разі отримання коштів через пошту і банк.

При одержанні пенсії через пошту довіреність пред’являють працівнику поштового зв’язку під час отримання пенсії. Під час першої виплати пенсії через пошту таку довіреність або її копію залишають на виплатному об’єкті поштового зв’язку. Після того, як виплату пенсії за довіреністю здійснювали протягом 12 місяців, пенсіонер має особисто звернутись із заявою щодо продовження виплати пенсії за довіреністю до органу Пенсійного фонду.

Контроль за виплатою пенсії за довіреностями в установах банків дещо інший. Якщо суми пенсій одержують за довіреністю більше як один рік, банк зобов’язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду, який нараховує відповідні кошти, не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли зазначені обставини. А одержувач пенсії, має особисто подати нову заяву до органу Пенсійного фонду щодо продовження виплати пенсії за довіреністю. Якщо пенсіонер не подає зазначену заяву, виплату пенсії орган Пенсійного фонду в подальшому здійснює через відділення поштового зв’язку.

Додаткові консультації можна отримати за номером телефону постійно діючої “гарячої лінії”:  (04733) 2 44 90.

Відділ обслуговування громадян № 7

(сервісний центр) ГУ ПФУ в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь