Березняківська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОСББ області долучаються до програми «Енергодім»

Дата: 23.04.2020 09:47
Кількість переглядів: 493

Фото без опису Автор : Прес-служба ОДА 22.04.2020 11:33

Три об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Черкащини вже подали заявки до Фонду енергоефективності за програмою «Енергодім» задля енергомодернізації. Ще 12 ОСББ готують відповідні документи для участі. Аби долучатися до Програми було простіше, у Фонді полегшили умови участі та зменшують фінансове навантаження. Так, 16 квітня Наглядова Рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», а також інших документів, які є невід’ємною частиною Програми. Програма в новій редакції вступає в дію з 21 квітня. Це означає, що вже з 21 квітня усі заявки прийматимуться у новій редакції. Текст Програми “Енергодім” в новій редакції та супровідні документи містяться на сайті Фонду енергоефективності. Основні зміни до Програми «Енергодім» та нюанси, про які потрібно знати ОСББ Детально про зміни до Програми «Енергодім» дізнавайтеся з порівняльної таблиці Зміни у Грантовій політиці:

? Перші 500 ОСББ, що подадуть заявки на участь матимуть додаткові +20% до суми відшкодування заходів з будівельних робіт (нагадаємо, що раніше такі бонуси були передбачені для перших 300 заявок);

? Починаючи з 501 заявки обмеження щодо вартості витрат на заходи з підготовки та реалізації проекту, не повинні перевищувати 15 % від вартості Заходів з будівельних робіт – для Пакету заходів «А», та 7,5 % (раніше було – 5%) від вартості заходів з будівельних робіт – для Пакету заходів «Б»;

? ОСББ, які уже є учасниками Програми, або подадуть заявки до кінця 2020 року, отримали можливість видачі другого і третього траншу гранту до моменту повного розрахунку ОСББ з виконавцями робіт/послуг на підставі Актів виконаних робіт. Виплата частини гранту здійснюється на підставі акту виконаних робіт й сплати бенефіціаром (ОСББ) обов’язкового внеску. Тобто, можна не чекати на повний розрахунок ОСББ з виконавцями робіт/послуг. Ця норма буде поширена на ті об’єднання співвласників, що уже подали або подадуть заявки на участь до кінця 2020 року. Згодом, якщо застосування цих змін буде успішним, положення можуть бути введені в Програму на постійній основі. Відшкодування витрат по актах виконаних робіт можливо для: Заявки №2 (Заявки на Затвердження Проекту) та/або Заявки № 4 (Заявки на Верифікацію) включаючи покрокову Верифікацію.

? Нова редакція Програми “Енергодім” передбачає здійснення поетапної виплати третьої частини гранту або ж покрокову верифікацію. Такі зміни дозволять ОСББ звернутися до Фонду для відшкодування витрат на будівельно-монтажні роботи та інші витрати, які відносяться до третього траншу до трьох разів (не більше трьох разів).

? Деякі додатки Програми видозмінено, зокрема Додатки 6 -10 тепер викладено у формі таблиць,що надає змогу краще орієнтуватись у переліку тих документів, що мають бути долучені до Заявок.

? Також нова редакція Програми дає чіткі роз’яснення та уточнення про підстави для призупинення розгляду заявок.

? Передбачено нові підстави для відхилення заявок, зокрема: – виявлення Фондом інформації про наявність конфлікту інтересів та/або пов’язаних осіб; – виявлення факту порушення норм Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

? Введено нове поняття “Допомоги із державного бюджету”. Тепер ОСББ повинне повідомляти про таку допомогу в такий же спосіб, як і про Іншу допомогу. Якщо ОСББ отримує таку допомогу, то сума відшкодування буде зменшена на весь розмір такої допомоги. Важливо не плутати Допомогу із державного бюджету з Іншою допомогою. Детально про зміни до Програми «Енергодім» дізнавайтеся з порівняльної таблиці Перехідний період ♦ 21 квітня 2020 рокуПрограма «Енергодім» в редакції від 16 серпня 2019 року (у редакції від 06 лютого 2020 року) втрачає свою чинність (окрім документів, до яких зміни не вносилися). ♦ Фонд продовжив на 2 (два) календарні місяці (тобто, до 21 червня 2020) строк прийняття як належних всіх договорів між ОСББ та виконавцями робіт/послуг такими. Ці документи вважатимуться такими, що відповідають вимогам Програми «ЕНЕРГОДІМ» у новій редакції, якщо вони оформлені на підставі відповідного договору, укладеного до 21 квітня 2020 року.

? Якщо ОСББ вже подало Заявку на участь (з усіма супровідними документами) за правилами Програми в попередній редакції, то оцінювання та розгляд документів відбуватимуться також за правилами Програми в тій редакції.

? Навіть якщо ОСББ отримало Заявку на доопрацювання в період змін до Програми, то виправлення треба робити за умовами редакції Програми за якої було подано заявку.

? Якщо ОСББ подає доопрацьовані документи за раніше поданими заявками після 21 квітня 2020 року, вони мають бути оформлені відповідно до вимог попередньої редакції Програми «ЕНЕРГОДІМ» (від 18 лютого 2020 року), чинної на момент подання Заявки.

? Наступні заявки, зокрема, Заявка на затвердження проекту, ОСББ слід подавати за новою редакцією Програми «ЕНЕРГОДІМ» 2020 року, навіть якщо Заявку на участь Фонд затвердив до 21 квітня 2020 року. Програма «Енергодім» діє до 31 грудня 2023 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь